Építész iroda

Épületenergetikai tanúsítás Építész tervezés Tartószerkezeti tervezés Épületenergetikai szakértés és tanácsadás Felelős műszaki vezetés Tartószerkezeti szakértés és tanácsadás
ÉPÜLETENERGETIKAI TANÚSÍTÁS háromszög

 2009. január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. Meglévő épületek bérbeadásakor vagy eladásakor a tanúsítás elkészíttetése 2011-ig önkéntes, 2012. január 1-jétől kötelező.

A tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat minél többen készíttessék el saját meglévő ingatlanukra a tanúsítványt. A tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak. A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.

A tanúsítás speciális vizsgálatot igényel, kiadását felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek végezhetik. A tanúsítókról névjegyzéket vezet a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara, honlapjukon megtalálható a tanúsítással foglalkozó szakemberek listája.

További információk

 

 

Artrad KFT, 2011., weblap készítés :www.cstweblap.com; ViszontLinkek